Once upon a time... Eventyret om Dalen Hotel
Vi har skapt magi siden 1894, og eventyret fortsetter!
Vi har skapt magi siden 1894, og eventyret fortsetter!
Slik begynner eventyrene. Dette eventyret er 130 år gammelt og handler om et hotell. Dalen Hotel, Eventyrhotellet, Dragehotellet, også referert til som Soria Moria ved enden av Telemarkskanalen, åpnet i 1894.
Psst... Dalen Hotels fantastiske og sagnomsuste historie kan du høre hver kveld kl 22:00 i peisestuen.
Et av Norges unike reiselivsdestinasjoner
Selv om hotellet og Telemarkskanalen har eksistert i mer enn 100 år, har reisen vår i Telemark bare så vidt begynt.
I dag er Dalen Hotel et av Norges mest ettertraktede reiselivsdestinasjoner og representerer sammen med kanalskipene en kulturhistorisk reise tilbake i tid.
Veteranskipet M/S Henrik Ibsen
På det tidspunktet hotellet ble kjøpt av Norwegian Hospitality Group, eksisterte det to kanalskip som seilte med gjester opp Telemarkskanalen, M/S Viktoria (1882) og M/S Henrik Ibsen (1907). I 2009 var M/S Henrik Ibsen i veldig dårlig forfatning, og da kommunen som eier av skipet syntes renovering ble for kostbart og ønsket å demontere, ble skipet kjøpt av Norwegian Hospitality Group og fullstendig renovert i stil med hotellet. Slik det alltid har vært ment å ankomme Dalen Hotel ønsket man å videreføre.
I dag seiler M/S Henrik Ibsen og M/S Viktoria sammen på Telemarkskanalen slik som de er ment å gjøre.
Fra kråkeslott til autentisk storhet
Mange hadde store forhåpninger til hotellet, og på 90-tallet forsøkte flere å drive det, men dessverre uten suksess. Hotellet ble stadig omtalt som et forfallent slott og en utfordrende virksomhet innenfor norsk hotellindustri. I løpet av denne perioden ble driften av hotellet redusert til et minimumsnivå, og den tidligere prakt og storhet var forbi.
I 2006 valgte Norwegian Hospitality Group å kjøpe eiendommen med det spesifikke formål å gjenopprette Dalen Hotel til sin tidligere glans. Prosjektet var dypt forankret i et ønske om å bevare et av Norges fremste hoteller fra sin storhetstid.
I dag har Dalen Hotel blitt en av Norges mest ettertraktede autentiske luksusdestinasjoner, og det er med stolthet at det nå representerer Norwegian Hospitality Group som deres fremste flaggskip.
Krig og økonomiske vanskeligheter
Jernbaneutbygging og nye veier ga nye reiseruter, og etter første verdenskrig var ikke lenger Dalen det naturlige knutepunktet det en gang hadde vært. Hotellet ble også hardt truffet av andre verdenskrig, da det ble okkupert og benyttet som rekreasjonssted for tyske okkupasjonsstyrker.
I løpet av de 20 årene etter andre verdenskrig gjennomgikk Dalen Hotel flere eierskifter. Dessverre førte hver overgang i eierskap til forfall av hotellet. I løpet av 70-tallet var det store hotellet forlatt, og storhetstiden var forbi.
Ledet av stortingspolitikere var det opprinnelig planer om å rive det gamle hotellet, eller å konvertere det til et kvinneuniversitet. Imidlertid ble disse planene endret i siste øyeblikk, da pastor og predikant Åge Samuelsen kjøpte hotellet med intensjon om å restaurere det. Restaureringsarbeidet var i full gang, men ble dessverre avbrutt da selskapet støtte på økonomiske vanskeligheter og eiendommen ble tvangssolgt. Hotellet sto uten kjøpere, og kommunen overtok eierskapet.
På nytt sto hotellets skjebne på spill da det ble foreslått å destruere bygget. Mirakuløst nok erkjente kommunen den kulturhistoriske verdien av hotellet, og finansiell støtte ble bevilget for restaureringsarbeidet. I 1992, i anledning 100-årsjubileet for åpningen av Telemarkskanalen, kunne hotellet endelig ønske gjester velkommen igjen.
Ikonisk arkitektur
Innenfor arkitekturen har Dalen Hotel også satt dype spor. Lovende norske arkitekter hadde reist verden rundt og hentet inspirasjon, samtidig som en bølge av nasjonalromantikk preget samfunnet.
Ønsket var å skape noe som var genuint norsk. Dragestilen, en norsk variant av sveitserstilen, ble særlig fremtredende i perioden 1880–1910 og er nå hovedsakelig representert gjennom stavkirker.
I dag fremstår Dalen Hotel som et av de mest markante og best bevarte symbolene på denne arkitektoniske epoken.
Dalen Hotel ble tegnet av arkitekt Haldor Larsen Børve, og kan nærmest betegnes som et symbol på hvilke konsekvenser den industrielle revolusjon hadde for turismen. I rask rekkefølge reiste slike hotellikoner seg over hele verden. Savoy, London i 1889, Waldorf Astoria i New York i 1893, Badrutt’s Palace i St. Moritz i 1896, The Ritz i Paris 1898, og altså Dalen Hotel i 1894.
Første hotell i Norge med innlagt vann og elektrisitet
Dalen Hotel ble oppført i 1894 med imponerende moderne funksjoner som innlagt vann og elektrisk strøm. Og med samme misjon: Å møte behovene til verdens rike og berømte, samtidig som man skulle huse og servere reisende underveis.
Som hovedknutepunkt på veien mellom øst (Oslo), vest (Bergen) og Sør (Stavanger), var Dalen Hotel virkelig en destinasjon i seg selv. Telemarkskanalen fra Skien var akkurat ferdigstilt etter en byggetid på mer enn 30 år, noe som ga helt nye og behagelige reisemuligheter.
På hotellet presenterte håndplukkede medarbeidere fra hele Europa menyer på fransk med hvite hansker, mens velbeslåtte forretningsmenn, adel og kongelige inntok mat av internasjonal klasse med sølvbestikk fra britisk benporselen.